Служители на затворите излязоха на протест

Служители на затворите излязоха на протест
A A+ A++ A

Служителите на затворите излязоха на протест. Исканията им са увеличение на заплатите с 20%, назначаване на нови служители и по-добри условия на труд. Синдикатите коментираха, че не са достатъчно защитени на работните си места и заради малкия брой надзиратели рискът за живота и здравето им е значителен. Те допълниха, че ще продължават да протестират всяка сутрин, докато исканията им не бъдат чути.

Всеки желаещ да стане служител на ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана” преминава през конкурс, на който доказва ниво на интелигентност, физическа пригодност и психологическа устойчивост. Отговарящите на изискванията минават специализиран курс на обучение в националните служби за сигурност, след което полагат изпит. Според Ивайло Григоров, който е член на Управителния съвет на синдикат на служителите на затворите в страната, броят на надзирателите в затворите е под санитарния минимум, което застрашава живота и здравето им: „В период от една година назад имаме нападнат и намушкан служител, както и убит служител извън работно време във връзка с изпълнение на неговите служебни задължения.

В закона за изпълнение на наказанията е записано, че получава достойна заплащане за труда си. А заплащане под средното за страната не може да бъде определено като достойно“, каза Григоров. Пламен Христов от синдикат „Охрана” коментира, че често се налага охранителите на сградата принудително да напускат поста си заради възникнали проблеми между затворниците. Той допълни, че са нужни между 500 и 700 души в ГД „Изпълнение на наказанията”, за да функционира нормално: „Искаме 350 души, за да работи нормално.

В Съдебна палата Враца имаше един възрастен човек, който дотам беше стигнал, че изнервен от ситуацията, че не му се дава документа, имаше нужда да се извика от охраната от нашите колеги, за да отидат и да го изведат принудително. Но когато той е сам, как да напусне поста си. През това може да влезе някой друг“, каза Христов. Синдикатите заявиха, че няма да прекратят протестите, докато не получат исканите условия. Те допълниха, че това няма да попречи служителите да изпълняват своите задължения, както и че няма да нарушават закона.

#служители #затвори #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »