Да помогнем на Борислав от Стара Загора!

Да помогнем на Борислав от Стара Загора!
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Историята на 75-годишния Борислав от Стара Загора отприщи вълна от съпричастност в социалната мрежа. Щастлива съм, че гражданското общество пое инициативата и много хора са готови да помогнат, сподели Ели Русева, която се грижи за болния възрастен мъж.
 
С него тя се запознала преди две години на улицата и оттогава му помага да преживява. Мъжът е с голям процент увреждания, трудноподвижен, има и ТЕЛК-ово решение. Няма обаче нормални старини. Дълги години бил бездомник след роднинска подялба по неговите думи, разказва Ели. Има сестра, която живее във Варна и съпруга, но и с двете не поддържа отношения. Години наред живял на жп гарата, после делял фургон с друг бездомник. Той обаче починал, а дядо Борислав се оказал отново на улицата.

Приютен е в помещение на приземен етаж, макар че адресната му регистрация е от мястото, където е бил фургона. Изгубил документа си за самоличност, а след смяната му се оказало, че някой е внесъл две коли на негово име и сега болният и самотен старозагорец дължи данъци за това.
 
Първата година от запознанството си с Борислав Ели организирала акция за набиране на най-необходимото. Хората донесли ел.уреди, мебели, пари, но след време се оказало, че мъжът не може да плаща тока си. Спрян е от близо две години, топли се на едно кандило, има и газова бутилка, с която се отоплява понякога, разказва Ели, която зарежда бутилката редовно. Наемът за помещението, в което живее мъжът е 50 лева, но то не е пригодено за обитаване и затова хазяйката иска той да го напусне, уточнява жената, която се грижи за Борислав.

Днес обаче тя е благодарна, че младо момиче  предложило оглед на помещение с големина 12 кв м и наем 60 лева. На първия етаж е, няма стълби, което е добре, защото Борислав е трудноподвижен, с две патерици, споделя Ели. С нея се свързали и други хора, които са готови да помогнат на нуждаещия се старозагорец-жена обещала да бъде монтиран климатик, а тя да поеме разходите за тока. До момента грижи за самотника полагали и от Фондация „От любов към България”, които плащали храната от социалните.Преди години мъжът бил настанен в Дома на инвалида, но не желае да се връща отново там или да бъде настанен в друг социален дом.  С Ели Русева по-рано през деня се свързал и секретарят на общината Делян Иванов. За Борислав би било най-добре ако бъде настанен в общинско жилище, силно се надявам, добавя тя.
 
Който желае да помогне на Борисалв може да го намери в мазето на блока, който се намира на пресечката на ул.”Димитър Наумов” и „Граф Игнатиев”/сградата е на гърба на ОББ и РИМ/.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници