Протест и контрапротест за АЕЦ „Белене” не се сблъскаха на „Орлов мост”

Протест и контрапротест за АЕЦ „Белене” не се сблъскаха на „Орлов мост”
Според Анти-„Белене” Фейсбук групата „Орлов мост” се е превърнал в кауза за природата и България и „не бива да позволяваме да бъде използвана с користни, нечисти намерения на група хора, които вече са обвързани с АЕЦ „Белене". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очакваните протест и контра протест, които трябваше да се срещнат на „Орлов мост” във вторник вечерта, не се състояха заради отсъствието и на двете страни.

Очакваше се протестиращите да защитават позиции „за" и „против" референдума за строеж на АЕЦ „Белене", предаде БГНЕС.

Очакваният протест, под надслов „Да опазим духа на „Орлов мост” от радиацията на АЕЦ „Белене", бе организиран в социалната мрежа Фейсбук в отговор на планираната също във Фейсбук „Разходка до Орлов мост" в подкрепа на АЕЦ „Белене".

Поради организационни или климатични причини обаче по „Орлов мост” се разходиха основно минувачи по пътя им към Борисовата градина.

Така излезлите да изкажат контра позиция по темата АЕЦ „Белене" – около 10 души, които се бяха подготвили с плакати и демонстративни противогази, останаха без опонент.

„Наистина очаквах да има много повече хора, но явно са настъпили проблеми при организацията и комуникацията в социалните мрежи,” каза инженер-физик Георги Котев.

„Моят професионален опит обърна моето разбиране за тази индустрия на 180 градуса и аз твърдя, че ядрената енергия за мирни цели по този начин, по който се рекламира, е абсурдна. Учуден съм, че срещу ядрената енергетика, която е несъизмеримо много повече пъти по-опасна, вредна, рискова и корупционна, общественият интерес е в пъти по-малък в сравнение с проблема за горите,” допълни той.

Един от проблемите по темата, според Георги Котев, е липсата на обществен дебат, на който хората да чуят обективно минимум две гледни точки – „За" и „Против" АЕЦ „Белене" и ядрената енергетика в България.

Инженерът сподели и очакванията си антиядрените движения по цял свят да дадат своето отражение и върху развитието на въпроса в България.

Групата за протест се сформира заради това, че „в последните дни от „високите етажи" на енергийната мафия и БСП тайно се организира „разходка" до „Орлов мост” в подкрепа на АЕЦ „Белене", пишат във Фейсбук организаторите.

„Събитието е планирано за днес и е замаскирано с инициатива уж като една от многото акции заради цената на тока, но всъщност е в подкрепа само на референдума за АЕЦ „Белене".

Според създателите на групата идеята зад „Разходка до „Орлов мост" е да съберат едно твърдо ядро от младежи на БСП и да направят отворено неформално събитие, на което именно това ядро да изпъкне и надделее с лозунгите си.

Според Анти-„Белене” Фейсбук групата „Орлов мост” се е превърнал в кауза за природата и България и „не бива да позволяваме да бъде използвана с користни, нечисти намерения на група хора, които вече са обвързани с този проект, и които ни натресоха да плащаме разходи от 1 млрд. евро за същата тази ненужна централа".

Около 150 души, другата група, организирана във Фейсбук, по-рано неколкократно пресякоха пешеходната пътека до Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Организирахме се във Фейсбук и си направихме сбирка, за да изразим гражданската си позиция заради спирането на строежа на АЕЦ „Белене", казаха днес двама от протестиращите Александър Трайков и Иван Гълъбов в Народното събрание.

#„Орлов мост” #АЕЦ „Белене" #протест #Фейсбук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници