Дискриминацията в България: Кои хора се чувстват засегнати?

Дискриминацията в България: Кои хора се чувстват засегнати?
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Близо 36 процента от българите смятат, че са обект на дискриминация заради своя етнос, различен от българския.
След тях се нареждат хората, които са на възраст над 55 години и тези, които имат различно вероизповедание от християнското. Това става ясно от първото национално изследване за идентифициране на групите, засегнати от дискриминация. Изследването е осъществено като част от проект на Комисия за защита от дискриминацията. В допитването са участвали 3600 души от 6 различни български региона, за да се установят териториалните особености.

Данните от изследването сочат, че в Северозападния, Североизточния и Югозападния регион на България, дискриминирани се чувстват най-много хората с увреждания, а в Северения централен регион, Югоизточния и в Североизточния регион като обект на дискриминация се самоопределят ромите.

Социолозите обясняват, че в почти всички райони на страната по-често става въпрос за дискриминация по няколко признака едновременно като пол, възраст, увреждания и етнос. В най-голяма степен засегнати от разлика в правата са: ромите, възрастните хора, социално слабите и лицата с увреждания. Дискриминация заради различна сексуална ориентация не се споменава никъде в изследването.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници