Здравата усмивка на мама предполага здрава усмивка за детето

Здравата усмивка на мама предполага здрава усмивка за детето
A A+ A++ A

Много пъти е повдиган въпросът за значението на устната хигиена и грижата за зъбите през бременността. Сега ще се спрем на въпроса какво е значението на здравите зъби на майката за нейното дете след раждането.

На пръв поглед не би трябвало да има връзка. Но съществуват проучвания, които доказват, че има директна връзка между бактериите в устата на майката и бактериите в устата на бебето и малкото дете. Това е особено важно при бактериите, причинители на зъбния кариес.

Streptococcus mutans е бактерия, която се открива в устата при много хора. Тя отделя млечна киселина, която руши зъбния емайл и повишава риска от възникване на кариес.

Детето може да се зарази със S.mutans от майката или друг човек, който се грижи за него, посредством слюнката. Заразяването става, когато:

  • детето бърка в устата на възрастния и след това слага пръстите си в своята уста;
  • майката опитва температурата на шишето на бебето с уста;
  • възрастните и децата ползват общи прибори за хранене;
  • майката облизва бебешкия биберон или залъгалката, преди да я даде на детето.

Дори и детето да е заразено вече със S.mutans, предаването на бактерии от възрастните увеличава концентрацията на бактериите, което повишава риска от кариес.

Поддържането на добра устна хигиена и здрави зъби, както и вземането на мерки за ограничаване пренасянето на бактерии между родители и деца трябва да се имат предвид от всички родители заради здравето на децата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници