Учени: На празника си сме гневни и тъжни, искаме нормална държава

Учени: На празника си сме гневни и тъжни, искаме нормална държава
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
В Деня на българските будители на 1 ноември 2017г., синдикатите на учените и работещите в областта на науката от Селскостопанската академия и Академията на науките БАН излязоха на протестен митинг шествие. Шествието поднесе венци в знак на признателност пред паметника на Васил Левски и Св. Св. Кирил и Методий и ще връчи декларации в Министерството на финансите, Министерски съвет и Народното събрание. В декларациите се посочва, че 10 години няма никакво движение по отношение на заплатите и парите за наука. С тях се иска 5-6% от БВП да отиват за национални програми и стратегии за развитие на науката, както и 75 млн. лева за догодина за научни изследвания, за да може заплатите да се изравнят със средната заплата в България. Ако държавата не увеличи парите за наука, ще има серия от протести.

"В България за науката няма никакво внимание – нито от политици, нито от управляващи, което се вижда от бюджета, който са предвидили управляващите за следващата година. Десета поредна година учените и всички научни работници не получават достойно възнаграждение за работата си", коментира Валентина Васильонова – зам.председател на Федерацията на синдикатите от земеделието към КНСБ.

Тя сподели, че от 1900 души в Селскостопанската академия около 67% от всички работещи са на минимална заплата, без значение дали са високовалифицирани специалисти или работя нещо, което не изисква такива квалификации. Младите асистенти пък получават около 461 лева. "Работното време на един научен работник не започва от 9 и не завършва в 5. В останалата част от времето трябва допълнителен труд, време, средства, за да се подготви и образова, да бъде в течение на последните достижения", каза още Валентина.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници