Гледат и видеозаписи от язовир в Камено

Гледат и видеозаписи от язовир в Камено
A A+ A++ A

"Изключително неприятен инцидент. Няма нарушение на стените. Просто е имало голяма приливна вълна, тъй като става въпрос за каскади от язовири."Това коментира в кулоарите на парламента икономическият министър Емил Караниколов по въпроса за състоянието на язовирите в Бургаско, което пострада сериозно при последните дъждове, цитира news.bg 

Пред журналистите Караниколов първо изрази съболезнование към близките на загиналите в Бургаско. По думите му в момента екипите на Държавна агенция по метрология и технически надзор са на място и извършват проверка.

"Нека да констатират дали има нарушение от собственика, първо", посочи той за язовир "Чотората" и уточни, че се очаква проверката да приключи до края на деня, а докладът от нея да е публичен. За язовир "Чоторота" министърът посочи, че това е каскада и има запушване на един от отворените шлангове.

Министър Караниколов заяви, че на този частен язовир има видеонаблюдение, като вчера са иззети записите. Нека колегите от ДАМТН приключат проверката, призова Караниколов и посочи, че при наличието на видеозаписи много лесно може да се види какво се е случило.

По думите му поддръжката на язовирни стени и съоръжения изисква много средства. ДАМТН не е собственик на язовирите, а общините нямат пари да извършат тези ремонти. "Водата е изключително важен ресурс", коментира още той. Икономическият министър настоя първо да се направи категоризация на язовирите, както и да се помисли за структура, която да ги управлява. "Някои язовири генерират печалби, други са на загуби", посочи той. По думите му основният проблем са финансовите средства за общините.

#каскади #язовири #Емил Караниколов #Бургаско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »