Бежанските центрове вече са 80% празни

Бежанските центрове вече са 80% празни
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Мигрантският натиск през България в момента е слаб, а бежанските центрове пустеят, отчетоха управляващи и държавни институции на конференция в София.

Едва 20 на сто от капацитета на центровете, който е 5130 легла, е бил зает към края на септември, съобщи зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Даниел Инджиев. През август в трите центъра имаше 1513 човека (29% от леглата).

3007 чужденци са поискали закрила от началото на годината, докато само през октомври 2015 г. същото са направили над 3400 души, пресметна още Инджиев. "Моментната ситуация е относително спокойна и миграционните потоци към страната са в рамките на нормалното и очакваното", коментира той.

130 деца на бежанци вече учат в българските училища. България е успяла да върне в държавите по произход над 1000 мигранти, които не са имали право на убежище в ЕС. В почти всички случаи това е станало със съгласието на чужденеца, поясни зам.-шефът на ДАБ. Според него бройката е висока и се дължи на добрата работа на хората от агенция в мигрантските центрове. Той каза още, че от 2013 г. числеността на агенцията се е увеличила от 150 до 403 човека, тъй като и капацитетът на центровете нараснал над три пъти.

На границата с Турция са задържани по-малко от 5900 чужденци от началото на годината при опит да влязат незаконно в страната, съобщи шефът на "Гранична полиция" Стоян Иванов. През м.г. случаите са били около 40 000, през 2015 г. - 98 000, а през 2014 г. - 38 000. Иванов допълни, че на южната ни граница постоянно работят 120-140 служители на служба "Фронтекс", а на сръбската - 50.

От здравното министерство поискаха по-строг медицински контрол и по-обстойни профилактични прегледи на влизащите в страната, както и по-добра подготовка на преглеждащите лекари. Сред мигрантите са открити заболявания, които "нито сме чували, нито сме виждали в България", заявиха от министерството. Според негов представител медицинският контрол е на "ниско ниво". От ДАБ отговориха, че "голяма част от влизащите в страната мигранти се преглеждат още при задържането им от "Гранична полиция" и по-късно в центровете". "Мисля, че за разлика от преди в момента ситуацията е изключително добре контролирана", заяви Инджиев.

Управляващите да помислят за законодателни промени, свързани с непридружените деца, които търсят закрила, поиска Петя Караянева от Върховния комисариат за бежанците на ООН. Тя допълни, че очаква най-накрая да се намери решение на проблема с малолетните и непълнолетните и те да се настаняват не в центровете на МВР, а "на по-подходящи места".



ОТЗВУК

България е сред страните, които се нуждаят от подкрепата на ЕС за охрана на външните граници на ЕС, посочи Доналд Туск, председател на Европейския съвет. Той смята, че е напълно възможно до срещата на върха на ЕС през юни да се постигне споразумение в ЕС за решителна подкрепа за страните по външните граници на ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан обяви Централна и Източна Европа за единствената зона в Европа, свободна от мигранти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници