Асен Ягодин: Търговията на ДЦК на БФБ ще доведе до свиване на спреда на дълга

Асен Ягодин: Търговията на ДЦК на БФБ ще доведе до свиване на спреда на дълга
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Промените за банките при търговията на държавни ценни книжа (ДЦК) на фондовата борса от 1 ноември ще са само положителни, като може да доведат до стесняване на спредовете на държавния дълг, смята Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка.

„Още повече ще се стеснят спредовете на държавния дълг заради конкурентното търгуване и котиране на българските ДЦК“, прогнозира изпълнителният директор на Пощенска банка информира Investor.bg.

"От една страна, търговията се качва на регулиран пазар и очаквам по-голяма дълбочина, отколкото досегашната търговия, с много по-голяма прозрачност", каза Ягодин.

Според банкера след тази промяна в търговията повече чужди инвеститори ще дойдат да търгуват на Българската фондова борса.

„Като всеки регулиран пазар с прозрачна търговия логично е да очакваме напълно пазарна среда и съответно котировки. Не казвам, че досега цената на облигациите не е била справедлива, тъй като имаше доста сериозно търгуване на ДЦК и преди да ги качат на фондовия пазар. Освен това  участниците на досегашния пазар достатъчно добре се познаваха и конкурентната среда я имаше", поясни банкерът.Той е на мнение и че може да се очаква по-голямо насищане с пазарни играчи.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници