Болен от Паркинсон е намерил начин сам да се бори с болестта

Болен от Паркинсон е намерил начин сам да се бори с болестта
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Пловдивчанин, болен от Паркинсон, е намерил начин сам да се бори с коварната болест. 57-годишният Румен Велев е открил апарат – портативен невростимулатор, за който твърди, че облекчава състоянието му. Устройството обаче не се признава от българските лекари, информира БНТ.

Румен Велев се сблъсква с болестта преди пет години. Схваща му се ръката и след поредица изследвания разбира от лекарите, че страда от Паркинсон. Сега заради втвърдяване на мускулите мъжът трудно движи своите крайници.

Румен Велев: "Много от нещата, които можех да върша спокойно и без напрежение, сега ми създава много големи трудности. Например шофирането на кола – почти избягвам да шофирам кола. Обличането, закопчаването на копчетата – това са си неща, които обикновеният човек върши спокойно, за мен това е затруднение."

У нас Паркинсон се лекува само с медикаменти. Те обаче не облекчават изцяло състоянието на болния, казва Румен."На моменти има подобрение, на моменти се влошава състоянието – в зависимост от натовареността, физическото състояние, сезона на годината. В студено време се влошава доста състоянието."

Мъжът е приемал и лекарство от Индия, което обаче не е клинично тествано в България и е доста скъпо.Румен Велев: "Доста добре се чувствах след това - около месец, месец и половина. Но не мога да си позволя лечението с това лекарство, защото първо не знам какви са отрицателните последствия и чисто финансово не мога да си позволя това лекарство."

Преди половин година научил, че в Америка има разработен апарат, който облекчава състоянието при редица заболявания като множествена склероза и Алцхаймер. Приятел на Румен сглобил за него портативния невростимулатор и сега болният го ползва четири пъти на ден по 20 минути.

Румен Велев: "През него, през тези 96 площадки, които са на лъжичката, има напрежение с 27 волта и с определен импулс, който стимулира чрез нервите на езика мозъка и клетките в мозъка, за да се създадат нови връзки между загиналите клетки, които са в мозъчната кора."

В България обаче не е доказано, че апаратът помага на болните, затова не се признава от лекарите.Румен Велев: "Щом този апарат не се представя на конгресите, значи той не върши никаква работа."

Румен иска да бъде създадена методика за ползване на невростимулатора. В редица държави той се прилага успешно при лечение на тези заболявания. Мъжът има предложения за лечение от болници в Москва и Франкфурт, където се извършват процедури на болни с този апарат. Един лечебен курс обаче струва 8000 евро, непосилни за пловдивчанина.

Екип на БНТ ни потърси мнението на един от водещите специалисти в областта на лечението на Паркинсон в България - проф. Лъчезар Трайков - водещ специалист по дегенеративни заболявания на мозъка и ръководител на отделение в клиниката по неврология в УМБАЛ “Александровска”.

Професор Лъчезар Трайков обясни, че стимулиране с електричество или магнитно поле за повлияване симптомите на Паркинсон се провеждат дори в момента в болниците в България, но те са с апаратура с изрично доказан ефект и клинични изпитания, приети в цял свят. Случаят с този апарат обаче е коренно различен.

Проф. Лъчезар Трайков: - Значи става дума за един така наречен стимулатор, неинвазивен, който е с невромодулиращ ефект, евентуално. Теоретичният модел, идеята е, че подавайки този електрически стимул върху езика, това нещо ще активизира ядрата на двата нерва, които отговарят за инервацията на лицето. Това са тригиминалния нерв и лицевия. И тези два нерва са на едно точно определено място в мозъка, в ствола. Значи, ако приемем, че ядрата на двата нерва - лицевият и другият се намират в тази структура, която не е малка структура, тя е все пак ствола - съставен от три части, те са в неговата средна част. В неговата горна част се намира онова прословуто ядро, което страда при паркинсоновата болест, и тук надеждата, но никъде няма в литературата доказателствен материал, че това нещо ще се случи.


Чисто анатомично трудно е да го приема аз поне, а и много мои колеги и в България, и по света, да приема, че на това разстояние - между там, където действат тези влакънца и другите ще има някакво стимулиращо въздействие. И даже да има стимулиращо въздействие, то това въздействие ще спре паркинсоновата болест."

#Паркинсон #болестта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »