Средната заплата в Плевен, Габрово и Бургас срасте по-бързо от София

Средната заплата в Плевен, Габрово и Бургас срасте по-бързо от София
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Средната заплата в София остава с над 36% по-висока от тази в останалите градове в страната през второто тримесечие на 2017 година. В 3 региона обаче трудовото възнаграждение расте по-бързо от това в столицата - Плевен, Бургас и Габрово, съобщи Monye.bg.

Споед данните на Националния статистически институт за месеците април, май и юни тази година в Плевен, Бургас и Габрово ръстовете на заплатите са съответно 11,6%, 11,3% и 10,9%. В сравнение с второто тримесечие на предходната година обаче стойностите на възнагражденията в изброените региони не са толкова високи - в Бургас средното възнаграждение е 836 лева, а в Габрово - 897 лева.

Въпреки че растежът дава сигнал за положително развитие по отношение на средната заплата у нас, разликата между столицата и останалите региони остава съществена. В същото време 76% от работещите са заети в сектори, в които средната заплата е по-ниска от тази за страната.

Изчисленията до средата на годината показват, че на две места средното трудово възнаграждение вече е над 1 000 лева. Това са столицата и Стара Загора, където то възлиза на 1 012 лева. За цялата страна средната заплата е 1040 лева.

На другия полюс очаквано е Видин, заедно с Благоевград, Кюстендил, Силистра, Хасково и Смолян, като там сумата е под 760 лева. Специално за Видин средната заплата е на най-ниско ниво - 669 лева.

Средната заплата продължава да бъде най-висока в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти", където средното възнаграждение може да достигне до 2 306 лева. След него се нареждат заетите във финансите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници