Китай засилва контрола върху религията

Китай засилва контрола върху религията
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Китайските власти публикуваха нови правила за религиозната свобода в страната с цел гарантиране на националната сигурност, ограничаване на неразрешените практики и възпиране на екстремизма, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) се опитва да предотврати появата на каквото и да било организирано движение, което убягва от нейния контрол. Това се отнася и за религиите, включително за християнството и исляма, които са подложени на строго наблюдение от страна на китайските власти.

Новите правила по-конкретно забраняват приемането на дарения от чужбина и предвиждат глоби до 300 000 юана (39 000 евро) за организиране на неразрешено събитие. Ще бъдат затегнати освен това правилата за откриване на религиозни училища. Новите правила ще влязат в сила на 1 февруари 2018 г.

Китайските власти редовно твърдят, че страната е изправена пред нарастваща заплаха от секти и радикалния ислям, отбелязва Франс прес. Те са особено обезпокоени от ситуацията в Синцзян-Уйгурския автономен район, където живеят много представители на уйгурското мюсюлманско малцинство.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино