Кой е Александър I Батенберг?

Кой е Александър I Батенберг?
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

След подписването на Берлинския договор е постановено, че българската държава се възстановява като конституционна монархия, начело с княз. Коронован е Александър I Батенберг. Каква е ролята на монарха в новата българска история и по-конкретно в Съединението, вижте в репортажа на Ирина Шуликова и оператора Ана Андреева.Когато през 1878г. Великите сили пренареждат картата на Балканите, надали някой истински вярва, че политическото разделяне на българския народ ще трае дълго. Очевидно берлинските решения се разминават с възрожденския идеал. Извън територията на Княжеството остават българи и безспорни български земи.

С Берлинския д-р е решен и въпросът за държавното устройство на Княжество България и изработването на неговата Конституция. Държавата ни се възстановява като конституционна монархия, начело с княз. Първото велико народно събрание, свикано в Търново на 17 април 1879 г. има ясна задача - да избере държавен глава. Според договора князът не може да принадлежи към никоя от властващите династии на Великите сили. Така се стига до хесенския принц Александър Батенберг.

Проф. дин Иван Илчев: "Княз Александър I е знаел за подготовката. Това е безспорно установено. Колебаел се е дали да подкрепи Съединението или не, тъй като на него изрично му е било казано, че България няма право да се съединява с Източна Румелия. Късното лято на 1885 г. при него идват делегати от Източна Румелия и те без съмнение са му казали, че съвсем скоро в Пловдив ще стане нещо. Не е случаен и фактът, че в навечерието на Съединението той дава заповед за генерални маневри на българската армия и тя е на маневри в областта на Шумен, т.е. достатъчно близо до границите на Източна Румелия. Колебае се, но тогава се налага много ясно Стамболов, който е за подкрепа на Съединението. Колебае се и министър председателят Петко Каравелов, тъй като той се опасява каква ще бъде реакцията на Европа ако се стигне до война с Турция. В крайна сметка може би след един ден колебание Алексадър I решава да подкрепи Съединението и да застане начело на Съединение на България."

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници