Сексуално-трансмисивните заболявания могат скоро да станат неконтролируем проблем

Сексуално-трансмисивните заболявания могат скоро да станат неконтролируем проблем
A A+ A++ A

Според съобщение на Световната здравна организация от последните дни сексуално-трансмисивните инфекции все по-често се явяват резистентни към антибиотиците, поради което заплашват да станат сериозен здравен проблем.

Гонореята е една от най-често срещаните сексуално-трансмисивни инфекции. Пренася се при орален, вагинален и анален сексуален контакт. Около 106 милиона по света се заразяват всяка година.

Според специалистите, ако бактерията развие резистентност към последното поколение антибиотици, ще бъдем безсилни да се справим и няма да можем да предложим лечение на пациентите.

Австралия, Франция, Япония, Норвегия, Швеция и Англия са сред страните, които обявяват случаи на гонорея, при които бактерията не реагира на лечението с цефалоспорини, антибиотиците, които са последен вариант за лечение на инфекцията. Като се има предвид, че това са страни с развито здравеопазване, може да се очаква, че в страните с нерационална политика относно терапията с антибиотици (сред които и България!), процентът на резистентните бактерии е значително по-голям.

Гонореята е причина за стерилитет и при мъже, и при жени. Повече от половината деца, родени от майки с гонорея, имат сериозни очни инфекции, които могат да доведат до слепота. Жени с гонорея могат да имат спонтанни аборти или извънматочни бременности.

Работи се активно в насока за превенция на сексуално-трансмисивните болести, като се насърчава безопасен секс – използване на презерватив и ограничаване на случайните сексуални контакти.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници