Засекретиха делото срещу Ваньо Танов

Засекретиха делото срещу Ваньо Танов
В края на май Ваньо Танов заяви, че воденото срещу него за издаване на държавна тайна дело е било поръчано от „Лукойл“ и от компанията са признали, че е така. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

По средата на заседанието в четвъртък, 5 юли, по делото срещу Ваньо Танов за разгласяване на държавна тайна се наложи съдът да го засекрети заради секретната информация, която свидетел трябваше да обяви.

Съдия Христинка Колева първо отказа разпита на един от свидетелите да се гледа при закрити врати, но в един момент се наложи да го засекрети, тъй като му беше зададен въпрос, чийто отговор е държавна тайна, предаде БГНЕС.

Свидетелят е председателят на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ Станимир Пеев.

Прокурорът го пита какво количество гориво се съхранява в държавния резерв и Пеев каза, че точните данни са държавна тайна.

През февруари директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов беше обвинен за нарушаване на Закона за класифицираната информация заради изказване в телевизионно интервю през 2011 г., когато разкри количеството на Държавния резерв от гориво за военновременни запаси, държано в „Лукойл Нефтохим“ - 8 млн. литра. Оттогава шефът на митниците е с мярка за неотклонение „подписка“.

В края на май Ваньо Танов заяви, че воденото срещу него за издаване на държавна тайна дело е било поръчано от „Лукойл“ и от компанията са признали, че е така.

По думите му „Лукойл“ потвърдили съвсем открито, че делото за разгласяване на държавна тайна по непредпазливост е провокирано по тяхна поръчка. Свидетели на това са били присъстващите на срещата представители от Министерството на финансите и юристи от правния отдел на Агенция „Митници“.

Дори да бъде признат за виновен обаче, Танов няма да получи присъда, а само административна санкция, тъй като досега не е осъждан, а от действията му не са причинени имуществени вреди.



#Ваньо Танов #директор на Агенция „Митници“ #дело #издаване на държавна тайна #„Лукойл“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници