Кога бременността се определя като рискова и изисква наблюдение от специалист?

Кога бременността се определя като рискова и изисква наблюдение от специалист?
A A+ A++ A

Бременността не е болест, а физиологично състояние, през което всяка жена преминава веднъж или повече пъти. Има много случаи, при които жените прекарват бременността си, без да се налага да променят начина си на живот и ежедневните си занимания, и които продължават да работят до момента на раждането. Малко са, но има и жени, които дори веднъж не посещават лекар по време на бременността си, а деветте месеца минават леко, както и раждането.

Въпреки това се препоръчва на всяка бременна жена да посещава редовно акушер-гинеколог, който да я наблюдава и консултира по всички вълнуващи я въпроси на бременността, раждането и майчинството. Особено важно е проследяването на бременността от лекар-специалист, когато се касае за рискова бременност. Какво означава този медицински термин и кои бременни се отнасят към тази група?

Рискова бременност е тази бременност, при която са налице един или няколко рискови фактора (засягащи здравето на майката както преди, така и по време на бременността, или създаващи риск за плода). Бременността се определя като рискова преди всичко за да се предвиди вероятността от усложнения по време на бременността или раждането и да могат те да бъдат предотвратени. Рискова бременност не е болест, а бременност, към която се подхожда с повишено внимание и грижи, за да завърши с раждането на здрав плод от здрава майка.

Като рискови фактори се обособяват:

  • Възраст на бременната над 34 години;
  • Възраст на бременната под 20 години;
  • Кръвногрупова несъвместимост с биологичния баща (по АБО или Резус);
  • Бременни с риск от развитие на диабет (при предишно раждане на едър плод, предишно мъртвораждане, семейна обремененост с диабет, предходящо нарушение на въглехидратния толеранс, раждане на дете с аномалии, наличие на глюкозурия, възраст над 25 години, повишена кръвна захар над 6,5 ммол/л);
  • Бременност с друг риск, произтичащ от външни фактори (обезитас, недохранване, фамилна обремененост, обременена акушерска анамнеза, проблеми от социално естество, работа с йонизиращи лъчи, вибрации, медикаменти, контакт с причинители на инфекциозни заболявания, тежка работа и др.).

Бременността в риск е отделна единица в медицинската документация и бременните имат право на редица допълнителни изследвания и прегледи, които в България се покриват изцяло от здравната каса.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници