Проблемът „Диабетно стъпало”

Проблемът „Диабетно стъпало”
A A+ A++ A

Захарният диабет е заболяване, при което високата кръвна захар с времето води до увреждане на нервите, бъбреците, очите и кръвоносните съдове. При диабет способността на организма да се справя с инфекциите също намалява. Често при болните от диабет се развиват проблеми с ходилата и понякога могат да бъдат сериозни.

С течение на времето поради увреждането на нервите човек, болен от диабет, започва да губи сетивността в краката си. Секрецията на потните и мастните жлези, които нормално омазняват и защитават кожата, също се нарушава. Тези фактори заедно създават условия лесно да се наранят краката, да се образуват ранички, мазоли, натъртвания на кожата, без човек да има реално усещане за тях.

Увреждането на кръвоносните съдове и имунната система при диабет са причина една последваща инфекция при диабетика да се лекува много по-трудно и по-продължително. Бактериална инфекция, засягаща ходилото, може при посочените условия да се развие в инфекция на съседната съединителна тъкан, мускули и дори да засегне костта. Тези инфекции могат да доведатдо гангрена на стъпалото. Поради намаления кръвоток в областта антибиотиците трудно достигат да инфектираното място. При напреднали случаи ампутацията е единственото решение. Ако инфекцията премине в кръвта, състоянието е животозастрашаващо.

Диабетиците трябва да са наясно как да се предпазват от проблеми с ходилата, както и да разпознават проблемите и да търсят лечение възможно най-рано. Въпреки че лечението при т.нар. диабетно стъпало е напреднало, то най-добре е да се обърне внимание на профилактиката, включваща добър контрол на кръвната захар и ежедневна грижа за ходилата.

Докато контролът на кръвната захар трябва да обсъждате с вашия лекуващ лекар и да следвате стриктно лечението, то грижата за ходилата е изцяло във ваши ръце. Най-добре е да се насочите към специалист педикюрист, който да се грижи за педикюра ви редовно. Важно е и всеки ден да поддържате краката чисти и сухи, да следите за проблеми (ранички, натъртвания) и да носите меки и удобни обувки, да използвате подходяща козметика.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници