Болка в гърдата

Болка в гърдата
A A+ A++ A

Болезнени гърди – това е един от първите признаци на бременността, за който жените съобщават. Но болката в млечните жлези може да е симптом и на заболяване. Ако има вероятност да сте бременна, направете тест за бременност, за да сте сигурна. Ако не сте бременна, то трябва да се консултирате с вашия лекар и той да ви насочи за консултация със специалист.

Като болка в гърдите (млечните жлези) може да се обособят различни симптоми, сред които дискомфорт в зърното или в кожата на гърдата, или в дълбоките тъкани на гърдата. Леката болка може да е причинена от малък нераков тумор или киста поради разпъване на тъканите. Силна болка в гърдата най-често се появява при травма или инфекция като мастит например. Болката в гърдите при бременност е хормонално обусловена и може да е придружена от отделяне на млекоподобна течност от зърната. Всяка кърмеща жена е изпитвала болка в гърдите – както в периода на започване на лактацията, така и месеци след това. Най-често при кърмачки болката се дължи на събирането на кърмата в каналчетата на гърдата, разтягането и притискането на тъканите в нея.

Освен болката трябва да се обсъди има ли промяна в кожата на гърдата, в зърното, дали изтича течност от зърното, дали се опипват бучки, дали има оток, дали се опипват увеличени лимфни възли.

При раково заболяване е възможно да няма болка, а само да се палпира бучка или тумор или увеличени лимфни възли.

Лечението зависи от първопричината. Може да включва топли компреси, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства. Хирургично лечение се налага при бучка или тумор, за да се изследват хистологично. При кърмачки изцеждането на гърдата в повечето случаи води до облекчение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници