Доверието в правителството намалява

Доверието в правителството намалява
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Видим оптимизъм за икономиката и не толкова видим - за политиката. Това е картината на масовите нагласи в края на политическия сезон, в навечерието на 100-те дни на новото правителство, разкри проучване на "Галъп", информира НОВА.

Все пак българите остават по-скоро негативни, що се отнася до икономиката, сочи изследването, проведено в средата на месеца сред 765 души в цялата страна. . Очакванията за материалното положение са едни от най-високите за последните няколко години, а очакванията за безработица са в най-ниската си точка. Опасенията за поскъпване на основните стоки са разсеяни.

В същото време спира покачването на доверието във властта. Парламентът все пак остава със сравнително по-високи нива на доверие на фона на предишни години, макар по традиция недоверието да преобладава решително. 

Това са част от изводите от традиционното ежемесечно изследване Политически и икономически индекс на Галъп интернешънъл - независимо от външно финансиране. Изследването е проведено между 6 и 13 юли сред 765 души в цялата страна чрез пряко интервю.  

Индексът на очакванията за материалното положение се изчислява чрез отговорите на на въпроса „Какво очаквате да бъде материалното положение на Вашето семейство през следващите 12 месеца?“. Индексът заема стойности от +1 до -1. Негативизмът традиционно преобладава, затова и индексът е с минусови стойности. В последните месеци обаче той в известна степен намалява, като сегашната му стойност от -0.12.             

В началото на април имаше скок в очакванията за повишаване на цените на основните стоки – тогава обявиха, че комуналните услуги ще поскъпнат. През лятото обаче има успокояване в това отношение. През този сезон 62% от българите смятат, че цените ще нарастват в следващите 2-3 месеца. 23% смятат, че ще останат същите, а 2% - че ще намаляват. Само преди три месеца 78% очакваха ръст в цените.

По традиция (а и според пазарната логика) винаги се очаква по-скоро повишаване на цените. Въобще, смените във властта водят до повишаване на позитивните оценки и очаквания – както за политиката, така и за икономиката и личните финанси. Това начално доверие постепенно се изчерпва в хода на мандата.

28% от анкетираните очакват влошаване на икономическото положение в страната, сравнено с 47% преди две години. 39% очакват положението да остане същото, а 15% - да се подобри. Сега сме в една от фазите на най-нисък песимизъм за икономиката в последното десетилетие.

Спадат и очакванията за безработица. През юли 41% очакват тя да остане същата, 26% - да расте, а 11% да намалява. Тези 26% са най-ниската стойност на очаквания за безработица в последните няколко години. 
 
Доверието в парламента към юли е 24%, след като месец по-рано бе достигнало до 28%. Такива стойности за последно са регистрирани през 2010 г. Недоверието също е в по-ниски от обичайните стойности - в този месец е 67%, а в предишния бе дори 61%, след като в последните няколко години рядко е било под 70%.

Доверието в правителството е 32%, недоверието е 59%. Месец по-рано доверието бе по-високо. И тук традиционната за всяка власт положителна тенденция около изборите е изместена от нов етап, в който масовото мнение вече няма да оценява просто факта, че се е съставило правителство, а ще оценява как то се справя.

 

#правителство #доверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници