Правят генерали летци от гражданската авиация

Правят генерали летци от гражданската авиация
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Двама пилоти, завърнали се от гражданската авиация в турските ВВС, са произведени в генерали с последните решения от заседанието на Висшия военен съвет на 2 август, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА)
, цитирано от агенция ФОКУС.

Става въпрос за щабен полковник Яшар Кадъоглу и щабен полковник Фидан Юксек. През 2015 година те не са получили генералско звание защото „водили борба” с т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), били „очернени” и принудени да напуснат армията.


След пуча от 15 юли м.г. и извършеното „прочистване” в турската армия, Министерството на националната отбрана отправи призив към пилотите от гражданската авиация да се завърнат във ВВС за да запълнят недостига на квалифицирани кадри, особено на пилоти. На този призив на първия етап са се отзовали 12 пилоти, включително и новопроизведените генерали, който отново слагат пагоните през ноември м.г.


Друг интересен случай на новопроизведен генерал пак във ВВС е щабен полковник Огуз Окуюджу. Преди време срещу него е повдигнато обвинение по т. нар. „Съдебно дело за шпионаж” и е арестуван. Впоследствие е оправдан, връща се в армията и е първият новопроизведен турски генерал на 2 август. По време на съдебното дело е имал военно звание щабен подполковник, посочва още ДХА.

#генерали #летци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници