Борисов: Дадоха България за премиер в Брюксел

Борисов: Дадоха България за премиер в Брюксел
Mинистър-председателят Бойко Борисов пуснa в експлоатация пътен възел "Юг" в Бургас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е била дадена „за пример" на срещата на върха на лидерите на страните-членки на ЕС в Брюксел по отношение на фискалното си състояние, обяви в петък следобед министър-председателят Бойко Борисов

„В Брюксел всички дадоха България за пример - как в рамките на 2,5 г държава на юг, държава от бившите социалистически страни, е успяла да си покрие бюджетния дефицит, да го свали до 2%, да има нисък дълг, да има инфлация която да отговаря на маастрихтските критерии и съответно да започне и да има растеж, да усвоява в пъти, в пъти повече европейски фондове," каза премиерът за заседанието на Европейския съвет в Брюксел, в което участва, предаде Радио „Фокус" Бургас.

В петък следобед Борисов откри в Бургас новоизградения пътен възел „Юг".

Борисов допълни, че не случайно в събота заедно с еврокомисаря Йоханес Хаан ще бъде на Дунав мост 2, където той ще се убеди в изграждането на моста, а в неделя ще открият лот 2 от автомагистрала "Тракия" между Стара Загора и Нова Загора, както и ЖП трасе.

„Ще покажем и една от новите гари която изградихме на Катуница. Едновременно ще пуснем две магистрали, жп и автомобилна, и това - във времето на тежка финансова криза в цял свят", каза още Борисов.

Относно заседанието Европейския съвет Борисов допълни, че в момента на Европа й трябва на първо място финансова дисциплина.

„Да се покрият от всички държави Маастрихтските критерии – това е дефицит, дълг, инфлация. Отделно към всички държави има различни препоръки, Европейската централна банка да поеме контрол върху банките, тъй като вече всички сме наясно че финансовата криза дойде от големите банки в света и да не се получава пак това. Много трудно решение за Италия и Испания - 120 млрд. евро да им бъдат отпуснати, за да капитализират основните си банки. Много тежък", коментира още заседанието Борисов.

#Бойко Борисов #министър-председател на България #ЕС #Европейски съвет #среща на върха #фискална дисциплина #Италия #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници