Френска НПО иска забрана за екстрадиране на български роми

Френска НПО иска забрана за екстрадиране на български роми
Български и румънски роми продължават да живеят във Франция, въпреки депортирането на около 9000 от тях. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В писмо до френския премиер Жан-Марк Еро Асоциация „Ромюроп“ поиска налагане на мораториум върху екстрадицията на роми от Франция.

Асоциацията иска от френското правителство да прекрати гоненето на роми от изградените от тях биваци без алтернатива за настаняване, налагане на мораториум върху експулсирането на европейски граждани от френската територия и ефективно прилагане на общото право, което включва право на социална защита, право на образование, достъп до медицински грижи и защита на здравето, предаде АФП, цитирана от „Фокус“.

Друго искане на асоциацията е премахване на временните мерки, които ограничават достъпа на българските и румънските граждани до пазара на труда във Франция.

Близо 9000 румънски и български граждани са били изгонени от Франция през 2011 година в рамките на програмата на предходното френско правителство за „доброволно връщане“ на ромите от двете най-нови страни – членки на ЕС.

#роми #български роми #Франция #Жан-Марк Еро #екстрадация #депортация #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници