Черна гора започва преговори за членство в ЕС, решиха евролидерите

Черна гора започва преговори за членство в ЕС, решиха евролидерите
Черна гора е третата държава от бивша Югославия, която започва преговори за членство в ЕС. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Европейският съюз започва от петък преговори за членство с Черна гора, решиха лидерите на ЕС на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел.

Черна гора е институционално подготвена да започне този процес, каза главният преговарящ на страната с ЕС Александър Пейович, предаде БНР.

Пейович добави, че страната му е използвала в предварителните разговори с Брюксел хърватския опит, създавайки постоянен секретариат за подкрепа на процеса на присъединяване към ЕС.

Черна гора е започнала разговорите по две направления – вътрешен ред и правосъдие. Страната е първата, включила в преговорния процес с Брюксел и неправителствени организации. Подгорица има сериозен интерес и към българската експертна подкрепа в присъединителния процес, заяви Пейович

„В края на юли ще проведа консултации в българското Министерство на външните работи, за да получим експерти, които да дойдат за по-дълго в Черна гора и да помогнат на страната ни по пътя на евроинтеграцията, както и да организираме специализации на черногорски кадри в България и да видим къде вашата страна има добър опит, който ние в Подгорица да можем да приложим“, обясни експертът.

Черна гора се отдели от Сърбия, с която бяха в обща държава до пролетта на 2006 г., когато Подгорица проведе референдум за независимост.

Засега само една от бившите югославски републики - Словения, е член на ЕС. Хърватия ще се присъедини от 1 юли 2013 година. През март 2012 г. кандидат за членство стана и Сърбия.

#Черна гора #ЕС #Европейски съюз #Европейски съвет #преговори за членство #Сърбия #Хърватия #Словения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници