ЕС одобри пакт за растеж от 120 млрд. евро

ЕС одобри пакт за растеж от 120 млрд. евро
Европейските лидери се споразумяха за нови мерки за растеж. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Европейските ръководители се споразумяха за пакт за растеж, разполагащ с фонд от 120 милиарда евро, който трябва да влезе в сила до края на годината, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Испания и Италия първоначално отказаха да подпишат документа, докато се утвърдят мерки, които да ги защитят от пазарния натиск, съобщиха АФП и ИТАР-ТАСС.

„Ние постигнахме съгласие по известен брой точки", заяви Ромпой на пресконференция в Брюксел, в края на първия ден от заседанието на Европейския съвет.

Той посочи конкретно пакта за растеж и заетост, за който „ние ще мобилизираме близо 120 милиарда евро за вземане на незабавни мерки за растеж".

На заседанието на Европейския съвет в четвъртък вечерта Рим и Мадрид първоначално отказаха да подпишат пакта за растеж, докато не бъдат приети спешни мерки за страните, поставени във финансови трудности поради повишаването на лихвените проценти, които им са наложени.

Френският президент Франсоа Оланд поясни, че Испания настоява да получи директна помощ за рекапитализация на банките, а Италия иска приемане на мерки за съкращаване на доходността на облигациите на кризисните държави от еврозоната, предаде ИТАР-ТАСС.

„За Испания и Италия трябва да бъде възможно да имат по-ниски лихвени проценти, защото това ще донесе успокоение на цялата еврозона", добави френският президент, цитиран от ДПА и БТА.

По-късно обаче двете страни са оттеглили всички свои възражения срещу приемането на пакта за растеж и заетост на Европейския съюз. Това съобщи премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клюд Юнкер след продължилото цяла нощ заседание на лидерите на 17-те страни от еврозоната.

След това заседание председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че еврозоната ще създаде до края на годината механизъм, който да позволи директно рекапитализиране на банките чрез своите спасителни фондове, при определени условия. За това настояваше Испания.

Лидерите от еврозоната са се споразумели и за създаването на общ европейски механизъм за мониторинг на банките, съобщи Асошиейтед прес.

Великобритания пък изрази резерви към друга важна част от плановете за възстановяване на доверието в ЕС и еврозоната.

Лондон никога няма да позволи на Европейската комисия да контролира британските банки, заяви преди срещата на върха британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

„Такива мерки могат да се приемат само след всенародно допитване", подчерта той.

Камерън направи това изказване на фона на безпрецедентен скандал за манипулиране на лихвените проценти на Острова, в който са замесени „Барклейс” и други британски банки.

#Европейския съвет #Европейския съюз #ЕС #еврозона #Херман Ван Ромпой #Франсоа Оланд #президент #Франция #Италия #Испания #Люксембург #еврогрупа #Жан-Клод Юнкер #Рим #Мадрид #Европейската комисия #Дейвид Камерън #премиер #Лондон #Великобритания #Острова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »