Българските роми работят повече в Испания, Италия

Българските роми работят повече в Испания, Италия
По-голям процент от българските роми си намират работа, ако живеят в Испания или Италия, според проучване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Роми от България и Румъния, които често са изолирани в своите собствени страни, са добре интегрирани в Испания и в по-ниска степен в Италия, показва ново проучване.

Според доклад на института „Отворено общество“ 53% от българските роми, които са емигрирали в Испания, работят, докато у дома мнозинството от хората от техния етнос са безработни.

Данни от същия доклад, цитиран от АФП и „Фокус“, показват, че в Италия 40% от българските роми работят.

В Испания представителите на ромското малцинство от България намират работа предимно в сферата на селското стопанство, а в Италия в строителството.

Средното ниво на заетост на ромите в четирите държави (България, Румъния, Испания и Италия) остава ниско – 37,4% срещу средно 57,3% в Европейския съюз.

Само 6% от представителите на малцинството в четворката страни имат средно образование, срещу цели 67,2% за населението на ЕС.

Условията на живот у нас и в северната ни съседка също не са благоприятни за ромите, отчитат от „Отворено общество”, едва една пета от тях имат подходящи дрехи, в сравнение с 52% в Италия и 95% в Испания, се казва още в проучването.

Проучването на „Отворено общество” отбелязва и положителна тенденция – за последните 4 години процентът на хората, готови да работят с роми, е скочил от 29 на 44 на сто. При хората под 30-годишна възраст този процент е дори по-висок – 60 на сто.

48% от българите твърдят, че нямат против да живеят в квартал с роми, в сравнение с 32%при предишни проучвания. Що се отнася до евентуален брак с представител на етническото малцинство, за това са подготвени едва 12%, като този дял остава непроменен.

В проучването, проведено през юни миналата година, са участвали 4 800 роми в България, Румъния, Испания и Италия. Запитани са 1 100 местни във всяка от четирите страни, плюс други 400 български и румънски роми, емигрирали в Испания и Италия.

#интеграция #Испания #Италия #роми #Отворено общество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници