Ремонтират източното крило на Рилския манастир

Ремонтират източното крило на Рилския манастир
БНТ
A A+ A++ A

До дни се очаква да започне авариен ремонт на източното крило в Рилския манастир. Сградата е с опасни пукнатини и има отклонение на стените й. В момента крилото не се ползва, а в него се пази част от хранилището на библиотеката, предаде БНТ. 

Пукнатините в стените свещениците в Рилския манастир забелязват преди две години - по време на ремонтни дейности, свързани с възстановяването на орнаментите на източното крило.

Епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Показаха се дълбоки пукнатини, тогава видяхме, че има леко отклонение на калканната стена, спряхме реставрацията на фасадата.

За да не рухне крилото е изградена конструкцията... преди две години. Толкова траят процедурите преди започването на същинските ремонтни дейности.

Епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Вече имаме окончателно изготвен план проект, и одобрение за действие, надявам се в началото на юли да започнат сериозните укрепителни действия, за да може да се избегне срутване на тази стена.

В Рилския манастир се опасяват, че Светата обител е в земетръсна зона и всяка вибрация може да е пагубна за сградата на източното крило. Оформилите се пукнатини в него се дължат на безотговорна човешка намеса.

Епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Изрязани са някои от железните обтегачи, което отслабило конструкцията и някои други намеси с бетон и прочие, което също е увредило състоянието на това крило и тази стена.

Милена, посетител: Не смятам, че такива паметници на историята трябва да се разрушават, и винаги когато има проблеми трябва да се решават. Това е нашата култура.

Атанаска, посетител: Тука се посещава от много туристи, аз дори останах малко разочарована, че в такъв вид го виждам.

След като крилото бъде ремонтирано, ще започнат дейности и по смяна на покривната конструкция. Сега нови керемиди с пари от европроект се поставят в южното крило на манастира. Част от парите по ремонтите осигурява манастирът, защото намалената държавна субсидия от 600 на 200 хиляди лева не достига за покриване на всички разходи.

#Рилски манастир #ремонт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници