Англия пак отряза България за трудовия пазар

Англия пак отряза България за трудовия пазар
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания увеличава ограничението за работа на български и румънски граждани до края на 2013 г.

Това съобщи в сряда Би Би Си, позовавайки се на британското министерство на вътрешните работи.

Ограниченията бяха въведени за първи път през 2007 г., когато двете страни се присъединиха към Европейския съюз.

Това означава, че българи и румънци няма да имат възможност да заемат нискоквалифицирани длъжности или в сектори, където има недостиг на работна ръка.

Съгласно европейското право, ограниченията ще бъдат вдигнати след края на 2013 г.

Министърът на имиграцията Деймиън Грийн заяви, че е решил да удължи ограниченията, защото не иска миграцията да се отрази неблагоприятно върху вътрешната работна сила.

„Икономическите събития от последните години неизбежно влияят върху условията на трудовия пазар в Обединеното кралство. Пазарите демонстрираха висока степен на устойчивост, особено по отношение на нивата на заетост, по време и след рецесията“, заяви той.

Според Грийн заради несигурността в сегашните икономически условия миграцията може да засегне пазара.

След приемането на България и Румъния в ЕС всяка от страните членки получи правото на собствен преходен период до 7 години (2+3+2 години), през който може да налага ограничения за работа на гражданите на ЕС от България и Румъния на своя територия.

Така понастоящем българите нямат право да работят свободно в Италия, Франция, Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Люксембург, Ирландия, Великобритания, Малта, а така също и в страните от ЕФТА (Европейската асоциация за свободна търговия) Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

Списъкът на Румъния е същият с тази разлика, че се добавя Испания, която преди няколко месеца отново въведе ограничения за румънските работници поради високата си безработица, след като по-рано достъпът до трудовия й пазар беше разрешен.

#Румъния #България #работна сила #Европейския съюз #Великобритания #Министерство на вътрешните работи #румънци #българи #миграция #министър на имиграцията #Деймиън Грийн #Обединеното кралство #Лондон #Италия #Франция #Германия #Австрия #Белгия #Холандия #Люксембург #Ирландия #Малта #ЕФТА #Норвегия #Исландия #Лихтенщайн #Швейцария #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »