Празнуваме Денят на детето

Празнуваме Денят на детето
pixabay.com
A A+ A++ A

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година, предаде NOVA.

На 1 юни същата година генералният консул на Китай събира десетки сираци за да отпразнува фестивал на лодките.

Денят на детето е отбелязан за първи път през 1950 г. в 51 страни, сред които и България.

От тогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права. Международният ден на детето си има и флаг.

По повод празника откриват 60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър в София.

Предвидените работилници за 1 юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 до 20.00 часа на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Детският център на Столична библиотека кани всички, които се чувстват деца, да празнуват заедно. Там са подготвили цветна палитра от събития – интерактивна приказка-игра "Бел и дъгата", уъркшоп с писателката Живка Шопова и нейната книга „Букви опашати“ и представяне на книгите „Натисни точката“ и „Много гладната гъсеница“.

Парният локомотив „Баба Меца” пък ще вози безплатно всички деца. Първоюнско безплатно приключение за деца започва в 10.45 часа от Първи коловоз на Централна гара - София. Над 150 деца от институции и от столични училища ще отпътуват с Детския влак за Банкя, теглен от любимия на малки и големи парен локомотив. На 1 юни всички деца в страната могат да пътуват безплатно с БДЖ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници