Нови правила за назначаване на съдии и прокурори

Нови правила за назначаване на съдии и прокурори
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Парламентът прие правила за условията и реда за предлагане, изслушване и избор на членове за съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“. Правилата бяха приети единодушно с 103 гласа „за“.

Предложенията се правят от народни представители по колегии, от които шестима- за съдийската и петима- за прокурорската. Те се внасят в 21-дневен срок от приемането на правилата в пленарна зала. Комисията по правни въпроси проверява дали кандидатите отговарят на изискванията и са представили всички необходими документи. Кандидатите се изслушват на открито заседание на правната комисия, което се излъчва в реално време на интернет страницата на Народното събрание.

Гласуването се извършва поотделно за всеки кандидат. Избран е кандидатът, който е получил най-много гласове, но не по-малко от 2/3 от гласовете на народните представители. В случай, че повече кандидати получат необходимия брой гласове, между тях се провежда балотаж. За избран се смята този, който е получил най-много гласове, но не по-малко от 2/3 от общия брой на народните представители.

#правила #съдии #прокурори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници