Ердоган отново застава начело на управляващата ПСР

Ердоган отново застава начело на управляващата ПСР
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново ще застане начело на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на извънреден конгрес днес, предаде АФП. Това става възможно в съответствие с приетите промени за разширяване на правомощията на държавния глава на референдума през април, пише Труд.

Ердоган се върна в редиците на партията на 2 май. Съгласно старите норми на турската конституция, държавният глава на страната трябва да прекрати членството в своята политическа партия при поемането на поста. Ердоган стори това през 2014 г. Ердоган ще ръководи и парламентарната група на партията и ще говори пред депутатите на седмичните заседания в парламента.

На конгреса се очаква да бъдат одобрени промени в общо девет параграфа на устава на управляващата партия, съобщи говорителят на ПСР Хаяти Язъджъ. Въвежда се длъжността заместник-председател на партията, която ще се поеме от досегашния лидер – премиерът Бинали Йълдъръм.

Според устава Ердоган ще определя и одобрява назначенията на кадрите в централния комитет на ПСР, а Йълдъръм ще отговаря за изпълнението на задачите и при отсъствието на Ердоган ще изпълнява председателските функции.

Държавният глава ще стане лидер на формацията след три години и ключови конституционни поправки от миналия месец, вдигнали забраната президентът на страната да поддържа партийни връзки. Предвидената във върховния закон президентска система на управление ще влезе в сила след президентските и парламентарни избори, планирани за по-следващата година. Въпреки това анализаторите виждат Ердоган предсрочно става „партиен президент“, предаде БГНЕС.

Друг важен аспект на конгреса ще бъде очакваното разместване на управлението и кабинета на партията. Съобщено е, че ще има значителни промени в Централния съвет и Управителния съвет и че ще има важен маркер за бъдещата политика на партията като „екипаж“ на Ердоган, който ще бележи и турската политика. Очаква се, че Ердоган не само ще пренасочи депутатите и партийната организация, но ще включи и други имена, с които ще работи в президентския си офис.

Заложено е и цялостно преструктуриране на кабинета, включващ осем до десет министри. Конгресът, на който се очаква да присъстват над 60 000 участници от 81-те провинции на южната ни съседка, ще даде възможност послание за "единство" на партията. Така Ердоган, Йълдъръм и бившият министър-председател и лидер на ПСР Ахмет Давутоглу ще се съберат, но бившият президент Абдуллах Гюл няма да присъства на конгреса.

Междувременно Ердоган заяви, че всяко мнение може да бъде обсъждано свободно в университетите, стига да не служи на тероризма. Говорейки на церемонията по откриването на университета „Ибн Халдун“ в конгресния център „Халич“ в Истанбул, той каза, че борбата на правителството е против онези, които открито подкрепят и говорят за тероризъм.

"Нашата борба не е против различните идеологии, нашата борба е срещу тероризма и терористичните групи", каза държавният глава. По неговите думи, нито една цивилизована страна в света не би позволила на терористичните групи да гнездят в университетите, нито да превърнат учебните завоевания в тренировъчни лагери за екстремистките групировки. Ердоган подчерта, че младежите няма да бъдат връщани от университетите заради външния вид и облеклото си. Той каза, че онзи, които са отраснали с други управници, въз основна на техните идеологии в миналото обвиняват настоящото правителство, че е против свободата на словото. Ибн Халдун е арабски историк и философ от 14-ти век, който се смята за предшественик на социологията и демографията.

 

#Реджеп Тайип Ердоган #Хаяти Язъджъ #Бинали Йълдъръм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници