Най-големият риск за световните финансови пазари идва от китайското кредитиране, смятат фондовите мениджъри

Най-големият риск за световните финансови пазари идва от китайското кредитиране, смятат фондовите мениджъри
Източник: pixabay
A A+ A++ A

През май водещите инвеститори намират, че икономическите условия в световен план са "почти правилни", но техните оценки за различните региони варира, сочат данните от проучване сред глобални фондови мениджъри, предаде БНР.

Рекордно високите 34 на сто от анкетираните смятат, че световната икономика се намира в "сценарий на златно сечение с висок растеж и ниска инфлация", отчита проучването, което беше проведено между 5-ти и 11-ти май. Цели 82 на сто от фондовите мениджъри са на мнение, че САЩ остава най-свръхнадценения регион от финансова гледна точка и близо до рекордното ниво от април, като в същото време съответно 20 на сто и 44 на сто от участниците в анкетата предполагат, че пазарите на акции в еврозоната и в развиващите се икономики са подценени.

Последното проучване на BAML показва, че за пръв път от януари 2016-та насам Китай заменя опасенията за европейска дезинтеграция като най-често цитирания риск в световен план. Промяната е факт след президентските избори във Франция, спечелени от центриста Еманюел Макрон, което доведе до рязко намаляване на страховете, свързани с популистките призиви за напускане на Европейския съюз.

Близо 1/3 от от респондентите, или 31 на сто от глобалните фондови мениджъри, смятат, че затягането на китайското кредитиране представлява най-голям риск за световните финансови пазари, като в същото време "едва" 22% от анкетираните очакват процесът по разрешаване на проблема с китайската задлъжнялост да предизвика глобална нестабилност или забавяне на глобалния икономически растеж.

"Настроенията на инвеститорите са възходящи", се посочва в изявлението на главния инвестиционен стратег във Bank of Amerika Майкъл Хартнет. По негови думи ирационалността обаче все още не е видима въпреки рекордно високите нива на кредитните и капиталовите пазари и благоприятния френски изборен резултат.

От участвалите в последното проучване 26 на сто са заявили, че са на дълги позиции в акции, влизащи в американския фондов индекс Nasdaq, 15% са дълги в европейски акции и 12 на сто - в щатски долари. В анкетата на BAML са участвали общо 184 мениджъри на глобални фондове, управляващи активи за 583 млрд. длр.

#Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници