Д-р Кунчев: Проблемът с урана в Хасково трябва да се реши радикално

Д-р Кунчев: Проблемът с урана в Хасково трябва да се реши радикално
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Надяваме се в следващите две седмици да имаме резултати от изследванията на водата с уран в Хасково, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде БНТ. Технологията на изследване на радионуклеиди изисква доста време, затова не можем веднага да кажем дали може да се пие водата в Хасково, добави той. Според Кунчев за Хасково трябва да се търсят съвсем нови водоизточници в бъдеще, пише Труд.

Докато не сме на 100% сигурни, препоръката да не се пие водата в Хасково остава. Всички кладенци, показали завишение на вредните частици, са спрени, обясни Кунчев. Изключени са кладенците, показали наднормено количество на уран.

„При урана имаме точно определена норма и има ли завишение автоматично се изключва кладенецът докато алфа активността не е с пределно допустима норма. Тя е така нареченото контролно ниво, което ни дава информация, че трябва да продължим да търсим, а това търсене е точно изследването, което правим в момента за радионуклеиди", комнетира здравният инспектор. По негови думи докато няма резултати за това, кое предизвиква алфа активността, учените не могат да изчислят т.нар. негативна доза, която е окончателният показател дали тази вода има отношение към човешкото здраве, или не.

Д-р Кунчев отбелязва, че се правят опити да се избегне водния режим. „Ако се забавят изследванията, възможностите да поддържаме нормално водоснабдяване в Хасково, наистина намаляват, а консумацията при повишаване на температурите ще нарасне. Не бихме искали бягайки от един проблем да създадем друг и затова се надявам тези изследвания да се получат в рамките на следващите две седмици и да кажем проблем ли е, или не е", допълва експертът.

Така отпускането на 2-та млн. лв. и правенето на нови кладенци може да реши проблема, но по думи на Кунчев, ще е в краткосрочен план. Според здравният инспектор за Хасково този проблем трябва да се разреши радикално и да се търсят съвсем нови водоизточници или докарване на вода от по-голямо разстояние от достатъчно чисти и сигурни водоизточници.

#Ангел Кунчев #водоизточници #Хасково

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници