Жълт код за гръмотевици тази нощ

Жълт код за гръмотевици тази нощ
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Жълт код е в сила през нощта срещу събота в Западна и Централна България! Предупрежденията са за гръмотевични бури, проливни валежи – на места до 50 л/кв. м, силен вятър и вероятност за градушка. След временно прекъсване в сутрешните часове, валежите в западните райони от страната ще продължат, предаде бТВ.

След обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури. На места валежите ще са интензивни и значителни по количество, възможни са и градушки. Ще духа слаб югоизточен вятър, който привечер и през нощта срещу събота постепенно ще се ориентира от северозапад.

Максималните температури ще са предимно между 19° и 24°. И над планините се ще развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни, валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа умерен югозападен вятър, който привечер ще се ориентира от запад и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 8°.

През нощта от запад на изток ще преминава студен атмосферен фронт. На много места ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. На места в Западна и Централна България, а в сутрешните часове на места и в Източна, валежите ще са значителни по количество. Ще има и градушки. В западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, а в останалата част ще е слаб предимно от изток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, за София – около 9°.

През деня в събота над Западна и Централна България отново ще се развива купеста облачност и ще има превалявания с гръмотевици. Преди обяд в източните райони валежите ще продължат, като след обяд постепенно ще отслабват и спират. Ще духа умерен, временно силен, северозападен, а в Източна България – северен вятър. Максималните температури ще са от 17° до 22°, за София – около 17°.

В неделя, след временно спиране на валежите, още преди обяд от запад отново ще започнат превалявания с гръмотевици, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от страната. Вятърът в Източна България, където преди обяд ще е предимно слънчево, ще се ориентира от юг и ще бъде малко по-топло.

В началото на следващата седмица облачността ще се задържи значителна, след обяд – купесто-дъждовна, с валежи и гръмотевици на много места в страната. Остават условията за локални интензивни и значителни по количество валежи, възможни са градушки. Дневните температури ще се понижават.

В понеделник вятърът от запад-северозапад временно ще се усили, а във вторник за кратко ще бъде от изток-североизток. В сряда температурите ще се понижат още. Гръмотевици вече са малко вероятни, но все още ще бъде с превалявания, с тенденция до вечерта да спрат, а и облачността от запад да намалява.

#България #купеста #превалявания #температурите #гръмотевици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници