Афганистански жени правят чанти от найлонови торбички

Афганистански жени правят чанти от найлонови торбички
БНТ
A A+ A++ A

Решения винаги могат да се намерят. Математическа закономерност, която група африкански жени решили да приложат в живота. Съдбата им отредила живот в североизточната част на Нигерия. Земи, по които терористите от Боко Харам се опитваха да създадат "Ислямска държава", предаде БНТ.

След като джихадистите били изтласкани, местните хора започнали да се завръщат. Но в опустошените райони ги очаквала нищета. Спасението за мнозина дошло от програма на местния Американски университет, който обучавал хората да рециклират. Така се появили те! Смели и трудолюбиви - нигерийските жени, които плетат чанти от полиетиленови пликове.

Айсату Мохамед, участник в програма за рециклиране: Тази работа наистина ми помага. Сега, мога да платя образованието на децата си, мога да купувам храна и дори да помагам с пари на близките си.

Това, което за другите са отпадъци, за тях е ценен материал.

Айша Мухамед: Когато видим ПВЦ-плик на улицата, веднага го прибираме. Тези торбички станаха ценни за нас. А и откакто започнахме да ги събираме, вече няма толкова много по улиците.

Жените се срещат два пъти в седмицата, за да събират торбички. След това ги почистват, измиват и сушат. Чантите се продават на цени от 3 до 47 американски долара. Купувачи не липсват.

"Една жена спечели няколко хиляди долара. Тя наистина беше много сръчна. Успя да си купи земя, компютър, да изучи децата си. Така че икономическите ползи са големи", споделя един от участниците в проекта. Житейските уравнения винаги намират решения. Понякога отговорите идват от най-неочаквана посока. Важното е да не липсва желание те да бъдат потърсени.

#торбички #чанти #рециклиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници