141 години от събранието на Оборище

141 години от събранието на Оборище
НД-Традиция
A A+ A++ A

Стотици граждани се стекоха на историческата местност Оборище, за да почетат паметта на участниците в първото българско Велико народно събрание, предаде bTV. На него се взема решението да бъде обявено въстанието от пролетта на 1876 г.

Хора от всякакви възрасти изминаха над 3 км пеша, за да поднесат венци и цветя пред паметника на 65-те българи, които на 17 април 1876 г. вземат единодушно решение да се обяви въстание срещу петвековния поробител.

Преди 141 години делегатите в първото българско Велико народно събрание са били обединени от дух на единение и демократизъм, и от техните дела трябва да се учат и днешните народни представители, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Христо Калоянов, който е председател на панагюрския общински съвет, прикани депутатите от новия парламент да проведат първото си заседание на историческата местност.

Днес 70-годишната Гена Панчовска беше сред ентусиастите, изкачили се до Оборище. Възрастната жена не пропуска година, в която да не изрази преклонението си.

„За мен да бъда на Оборище е вид зареждане с енергия. Когато съм на това място, сякаш се съживявам отново. Докато има хора, които поднасят цветя на Оборище, ще я има и България! Важно е да съхраним паметта си като народ!“, заяви тя.

#въстание #събрание #Оборище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници