Рибата – кога е полезна, кога – опасна?

Рибата – кога е полезна, кога – опасна?
A A+ A++ A

Рибата е незаменима част от здравословната диета. Специалистите препоръчват рибата да присъства два пъти седмично на трапезата като изключителен източник на омега-3 мастни киселини, наричани добри мазнини и широко прилагани за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

Но днес се говори и за опасностите, които крие рибата. Какви и колко са вредните вещества, които се съдържат в рибата? Коя риба е безопасна? Какво да купуваме?

Замърсяването на водите както в океаните, така и в реките е в основата на проблема и дава основание да се обсъжда доколко и кога рибата е безопасна храна. Внимание заслужава живакът, който се натрупва в месото на някои риби. Той може да е опасен за бременни или жени, планиращи бременност. Особено внимание се обръща и на децата под 6 години. За мъже и жени, непланиращи бременност, дори и рибите с относително по-високо съдържание на живак не би трябвало да са опасни. Сред рибите, за които се знае, че съдържат най-малко количество живак, са обитаващите дълбоки води, сьомга, някои риби тон.

Предпочитанията трябва да са насочени към прясната и охладената риба, а не към замразената. Когато купувате риба, трябва да имате предвид някои особености. Прясната риба трябва да се съхранява в лед, да ухае съвсем леко на риба, хрилете от  вътрешната страна да са с розов цвят, а не тъмночервени, както са при застоялата риба.

По информация на National Resources Defense Council и WebMD

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино