Замърсяването на въздуха: смог, пушек и полени

Замърсяването на въздуха: смог, пушек и полени
A A+ A++ A

Повишаването на температурата прави смога по-сериозен проблем и увеличава броя на „лошите дни“, в които дишането е затруднено. Много от нас ще са с риск да развият проблеми с очите, носа и белите дробове, като особено застрашени са хората с респираторни заболявания като астма.

Озоновият смог се образува, когато замърсяването от превозните средства, заводите и други източници взаимодейства със слънчевата светлина и жегата. По-високите температури ускоряват този процес и резултатът е по-гъст смог. Трябва да се има предвид и смесицата от спори и други алергени във въздуха, които усложняват проблема с покачването на нивата на въглеродния диоксид, стимулиращ растенията да произвеждат и отделят повече полени. Също така сухите райони изсъхват още повече и рискът за горски пожари расте. А пушекът от тях влошава значително качеството на въздуха.

Излагането на населението на смог, полени и пушечни газове води до нарастване на случаите на  раздразнения, засягащи очите, гърлото и белите дробове. Напоследък дори се използва терминът слънчево изгаряне на белите дробове. Най-застрашените групи са работещите на открито, децата и старите хора, както и тези, които спортуват на открито.

По статия на National Resources Defense Council

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници