Банка намери инвеститор за ОЦК Кърджали

Банка намери инвеститор за ОЦК Кърджали
Работниците в комбината, собственост на Валентин Захариев, не са получавали заплати от половин година, което ги изкара на масови протести по улиците на града. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е намерила нов инвеститор за Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали.

Фирмата не е полската „Силезия”, а името и ще стане известно до 2 седмици. Работниците с потребителски заеми към ПИБ получиха отсрочка по кредитите си.

Изпълнителният директор и член на УС на ПИБ Васил Христов е провел 10-минутна среща с представители на заводските организации на синдиката „Защита" и КТ „Подкрепа" в Кърджали, предаде БГНЕС. От КНСБ не са били поканени на разговорите.

За срещата информираха участници в нея, според които тя е предизвикана от писмото на „Защита" до ръководството на основния кредитор на ОЦК.

В него синдикалните лидери обвиниха банката в намерения да затвори комбината заради невъзможността на собственика му Валентин Захариев да се справи с огромните си задължения.

Освен това те заплашиха с протести пред централата на ПИБ в столицата. Христов е уверил участниците в срещата, че в понеделник в София ще се състои исканата от лидерите на „Защита" среща.

Проблемите с ОЦК Кърджали тлеят от началото на март. Работниците в комбината, собственост на Валентин Захариев, не са получавали заплати от половин година, което ги изкара на масови протести по улиците на града.

Наложи се намеса на правителството и те получиха по заплата и половина преди Великден. Тогава лично премиерът Бойко Борисов им обеща нов собственик до 2 месеца.

Единственият инвеститор с който се преговаря е полската „Силезия”, призна министър Добрев преди дни.

„Има нов инвеститор, когото ПИБ е готова да финансира, но това не е полският холдинг „Силезия". Новият инвеститор ще пристигне до 2 седмици в Кърджали, банката не желае заводът да бъде закрит и над 400 работници да останат на улицата", посочи областният координатор на „Защита" инж. Стефан Атанасов.

Не е ясно кой е новият инвеститор, но от думите на Васил Христов рстана ясно, че ПИБ не желае да преговаря с Валентин Захариев и с изпълнителния директор на ОЦК Славея Стоянова, нито със „Силезия", посочи Анни Георгиев, председател на заводската организация на КТ „Подкрепа".

Според него обаче всичко е само на думи така, както от старта на протестите през март досега до работниците достигат само празни обещания.

На срещата в клона на ПИБ в Кърджали е станало ясно, че банката няма да направи личните потребителски кредити на металурзите изискуеми, а ще ги разсрочи до момента, в който те започнат да получават заплати. Това потвърди и по-рано през деня икономическият министър Делян Добрев.

В понеделник над 400 работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали ще изискат от счетоводството извлечения за дължимите им заплати за последните 4 месеца, а после в Районния съд ще внесат заявления за издаване на изпълнителни листове, предаде БГНЕС.

Изпълнителните листове са всъщност заповеди за принудително изпълнение на парични задължения, с които те ще притиснат работодателя си Валентин Захариев, обясниха юристи.

Металурзите получиха такива и през април, когато поискаха съдебната власт да им помогне, но до момента не са получили изцяло дължимите им стари заплати.

#Първа инвестиционна банка #ПИБ #Оловно-цинковия комбинат #ОЦК #Кърджали #Валентин Захариев #Силезия #София #Бойко Борисов #премиер #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Васил Христов #КТ „Подкрепа" #защита #КНСБ #Анни Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »