Няма да се отнемат контролни точки при неправилно паркиране

Няма да се отнемат контролни точки при неправилно паркиране
pixabay.com
A A+ A++ A

На шофьорите, които паркират или спират на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от обществения транспорт, вече няма да бъдат отнемани контролни точки, както е в момента. Тези наказания са отпаднали от наредбата на МВР, която беше обнародвана в Държавен вестник, пише Нова телевизия. 

Точки няма да се отнемат и за паркиране на втори ред до вече паркирани автомобили. Новите правила предвиждат единствено глоба от 50 лева. 

Другата промяна засяга новите водачи. Те вече няма да получават пълния набор от 39 контролни точки, а само 26. Останалите 13 точки шофьорите ще получават, след като натрупат 2 години стаж по пътищата.

Отпада и текстът, според който се отнемат 5 контролни точки на шофьори, които управляват спряно от движение превозно средство. 

Въведени са обаче две нови наказания - ако водач управлява превозно средство с неправилно поставени регистрационни табели, ще му се отнемат 8 точки. Ако пък няма изобщо такива или не е регистрирал колата си по правилната процедура, ще му се отнемат 10 контролни точки.

Запазват се наказанията за преминаване на червено и за недаване предимство на пешеходна пътека. И за двете нарушения ще се отнемат отново по 8 точки. При повторно такова нарушение на водачите ще им се отнемат 12 точки. 

Непроменени остават наказанията за водачи, които шофират с концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила – общо 10 точки. При повторно нарушение – 15 точки, а при отказ от проба – 12 точки.

Всички текстове вече са в сила, с изключение на промяната за контролните точки на новите водачи, която влиза в сила от 1 юли.

#неправилно паркиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници