Екипи на КЗП следят за нарушения по Великденските празници

Екипи на КЗП следят за нарушения по Великденските празници
Източник: Канал 3
A A+ A++ A

Дежурни екипи на Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще консултират потребителите и ще извършват проверки по време на Великденските празници, съобщи председателят Димитър Маргаритов пред БНТ. Той обяви, че с настъпването на Великденските празници комисията ще насочи усилията си към контрола върху веригите за хранителни стоки. "Някои продукти ще бъдат предлагани с намаление, което следва да е действително. Това означава, че стоката трябва да е продавана на старата цена определен период от време”, обясни той. Председателят отбеляза, че е налице много добър синхрон с Българската агенция по безопасност на храните. По думите му при съвместните проверки ефективността е още по-голяма. Контролират се обозначенията върху етикетите, съответствието със съдържанието, обявяването на цените, предаде iNews.bg.

"Това е комплексна дейност, в която ние следим коректността на информацията. Целта е там, където има проблеми, да се реагира навреме, за да не се поставят потребителите в неприятна ситуация”, допълни Маргаритов. "Основно, за което винаги трябва да се внимава при пазаруване по време на празници, са примамливите оферти, включително в интернет пространството”, предупреди председателят.

Във връзка с това той каза, че в продължение на няколко дни комисията е наблюдавала кампанията, при която големи търговци на битова електроника обявяваха чрез сайтовете си, че имат отстъпка от определен процент на абсолютно всички артикули от техния асортимент. "Тук има две възможни уловки. Първо, този процент намаление да не е реален или да не се отнася за всички артикули. Втората уловка е, че когато анонсът е за всички, това означава, че търговецът трябва да разполага с наличности от тези стоки, за да не се постави потребителят в ситуация да е избрал нещо, а впоследствие да се окаже, че той е привлечен в търговския обект да си го купи, но такива наличности няма”, обясни Маргаритов. Той посочи, че до момента при тази кампания нарушения не са установени, но обърна внимание на това, че подобни подходи са най-типични за периоди на промоции. Затова комисията следи тези оферти да бъдат коректно представяни и отстоявани от търговците.

Маргаритов припомни, че инспекциите на КЗП по Черноморието започват през май. Първият етап от кампанията ще обхване заведенията и хотелите, в които са констатирани нарушения в минал период, за да се установи дали нередностите са отстранени. Виртуални приемни ще бъдат на разположение на туристите за оказване на помощ при нарушения в търговските и туристическите обекти по морето. 

"Осъществяваме засилен контрол и върху предлаганите оферти на туристическия пазар. Пътуванията, включително записвания в последните минути за Великденските празници, както и започналите записвания за предстоящия летен сезон”, добави Маргаритов. Инспекциите на КЗП по Черноморието започват през май. Първият етап от кампанията ще обхване заведенията и хотелите, в които са констатирани нарушения в минал период, за да се установи дали нередностите са отстранени. Виртуални приемни ще бъдат на разположение на туристите за оказване на помощ при нарушения в търговските и туристическите обекти по морето.

Председателят на КЗП коментира и повишаването цената на газа. Според Маргаритов повишаването на цената на газа идва от естествени процеси, но може би не е в точния момент, пише Труд. Той заяви още, че ще се следи как новите цени ще се отразят на стоките на родния пазар. Маргаритов препоръча на търговците да са лоялни към търговците и да няма спекулации. При нарушение ще има 30 000 лв санкции, при повторно – 50 000.

"Ще се проследи и започването на летния сезон. Проверки на заведенията по морето ще са през май месец", допълни още той.

#КЗП #Великденските празници #Димитър Маргаритов #Черноморието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай