13 години от трагедията в река Лим

13 години от трагедията в река Лим
БНТ
A A+ A++ A

Днес се навършват 13 години от жестоката трагедия в река Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов. Родители, близки и приятели и тази година почетоха паметта им на централните гробища в крайдунавския град, където беше отслужена заупокойна молитва, информира БНТ.

Децата загинаха на 4-ти април 2004 година при катастрофа край сръбското село Гостун, след като автобусът, с който пътуваха, падна през нощта във водите на река Лим.

Тринадесет години по-късно 12-те Ангела от Лим не са забравени и продължават да живеят в сърцата на тези, които ги обичат.

Даниела Братова - майка на загинала Антония: „Животът е такъв, че свикваш да живееш с това нещо по някакъв начин, не че го забравяш, просто част от другото!"
Георги Манзаров - баща на загиналия Юлиян: „Болката, мъката си е в нас, научили сме се да живеем по някакъв начин. Намерили сме начин, в който да се утешаваме!"

Катастрофата стана на четвърти април 2004 година, след като свищовските деца се прибират от екскурзия в Дубровник. Във фаталната нощ на остър завой, автобусът, превозващ 34 ученици и 16 възрастни излиза от пътя и потъва в придошлите ледени води на р. Лим. За виновен е признат шофьорът - Илиян Измирлиев, който беше осъден на четири години лишаване от свобода.

Даниела Братова - майка на загинала Антония: „Аз нищо не бих му казала!"
Георги Манзаров - баща на загиналия Юлиян: „Той освен наказанието, което получи, той може би вече има и едно наказание, което е вътрешно в него. И това е едно наказание, което като ти влезе в душата и те яде и рано или късно ще осъзнаят грешката си!"

Трагедията стана причина, дванадесетте семейства да се обединят и да създадат благотворителната фондация „Ангели от Лим" в памет на своите деца. Родители успяха да променят и закона за ученическите екскурзии и нощните преходи бяха забранени.

Георги Манзаров - баща на загиналия Юлиян: „Това е едно от най-съществените неща. Аз се радвам, че тук толкова години има между нас хора, които навремето са ни помагали и сега пак ни помагат!"

Всяка година, на днешната дата, в памет на загиналите деца се отслужва и заупокойна молитва на мястото на катастрофата край р. Лим.

#трагедия #река Лим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници