Нова гладна стачка на миньорите от "Оброчище"

Нова гладна стачка на миньорите от "Оброчище"
pixabay.com
A A+ A++ A

Миньорите от „Оброчище“ отново започнаха гладна стачка, като първата смяна отказа да излезе на повърхността, съобщиха от Националния синдикат „Защита“, предаде бТВ.

Причината е, че въпреки подписаното на 23 март споразумение, концесионерът на рудника продължава да не изплаща на служителите си дължимите възнаграждения и ваучери за храна.

На 22 март работниците от мангановия рудник „Оброчище“ обявиха безсрочна гладна стачка, след като две седмици протестираха с искане за по-високи заплати. Около 40 души останаха под земята. На следващия ден те отмениха гладната стачка, но протестът им продължи. На 24 март миньорите преустановиха протестните си действия, защото концесионерът „Евроманган“ прие да започне преговори с тях. Споразумението за край на стачката предвиждаше трудовите възнаграждения на всички работещи да се увеличат със 158 лв., считано от 1 април 2017 г.

 Миньорите категорично заявяват, че този път няма да отстъпят и ще продължат гладната си стачка до окончателното изплащане на всичките им дължими суми и прекратяването на концесията. 22-ма души протестират под земята, а други около 40 души са в двора на мината и отказват да работят.

В случай че исканията им не бъдат изпълнени до 5 април, те заплашват да пренесат безсрочно протеста си пред сградата на Министерския съвет в София.

#миньори #гладна стачка #"Оброчище"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници