Българите не били нещастни, само се престрували

Българите не били нещастни, само се престрували
Цветелина Бориславова по време на пресконференция за представяне на резултати от първото по рода си национално социологическо проучване на индивидуалното и колективното щастие на българите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българите не са нещастни, а по-скоро обичат да се представят за такива, сочат данните от изследване на Института за социални изследвания и маркетинг, проведено сред хиляда пълнолетни българи.

Данните от него опровергават широко разпространената нагласа, че българите са нещастни, и от тях става ясно, че хората в България смятат за нещастни по-скоро другите около тях.

Социално приемливото поведение на българите показва, че са нещастни. Това сочи изследването, озаглавено „Българите и щастието“, цитирано от Дарик.

Колкото до щастието, количественото му измерение сред българите е малко над златната среда. По скалата от 0 до 10 личното щастие се остойностява на 5.57.

Щастието се свързва най-често със здравето, хармонията в семейството, спокойствието и сигурността. Високите доходи са едва на четвърто място по важност за щастливите българи.

Като най-значими фактори за щастие анкетираните посочват децата, физическото здраве и добрите отношения в семейството.

Удовлетвореността от усещането, че страната просперира, се оценява с 3.85 по 10-степенната скала. Като най-щастливи и удовлетворени се определят хората от 18 до 35 години, които имат високо образование и живеят в големите градове.

Най-нещастни и недоволни са възрастните нискообразовани хора, които живеят в малките градове и селата.

Българите се определят като по-нещастни от европейците, но в световен мащаб общата оценка на щастието им е по-висока от средната за света.

#щастие #България #българи #Института за социални изследвания и маркетинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници