Хлябът не е причина за напълняване!
Традиционно хлябът има своето важно място на трапезата на българина. През последните години беше лансирана идеята, че хлябът е основната причина за затлъстяването на населението, но уви, специалистите са категорични днес, че хлябът е преди всичко полезен и необходим, а не вреден.
Хлябът е хранителен продукт, който осигурява енергия на организма, но също и редица важни хранителни вещества. Хлябът е източник на фибри. Особено богати на фибри са пълнозърнестите видове хляб. Хлябът е важен източник на витамини, по-специално на витамини от групата В. Три са витамините от група В, които се съдържат в значително количество в хляба: вит. В3 (ниацин), вит. В6 (пиридоксин) и вит. В9 (фолиева киселина).
Твърдението, че хлябът е причина за напълняване, идва преди всичко от факта, че в хляба се съдържат мазнини. Но специалистите твърдят, че тези мазнини са полезни и необходими на организма. Някои хлябове са с по-високо съдържание на мазнини – такива са пълнозърнестите видове хляб поради съдържанието на цели зърна или добавени ядки. Но интересното е, че това са преди всичко полезните омега-3 мастни киселини.
Да, хлябът може да се използва и в диети за редукция на теглото, защото засища, а това предполага, че няма да се изкушите от други, много по-калорични и мазни храни.
По репортаж на Doctissimo.fr