ВМЗ – Сопот, пред гражданско неподчинение заради неизплатени заплати

ВМЗ – Сопот, пред гражданско неподчинение заради неизплатени заплати
Синдикатите в предприятието настояват министърът на икономиката Делян Добрев да одобри искането за заем, с който да се плати на персонала и да се купят материали за работа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) – Сопот, може да се стигне до гражданско неподчинение, ако не се намерят пари за заплати, каквито не са изплащани редовно от година и половина.

Синдикатите в предприятието настояват министърът на икономиката Делян Добрев да одобри искането за заем, с който да се плати на персонала и да се купят материали за работа, предаде БНР.

„Проблемите на ВМЗ – Сопот, са от години, но този път колективът иска намесата на икономическото министерство, за да тушира напрежението“, обясни Иванка Иванова, председател на синдикалната федерация към КНСБ в завода.

„В момента се дължат към персонала: остатък от януари, заплатата за месец април и аванс за месец юни. След няколко дни вече ще бъде дължима и заплатата за май. Много трудно се издържа! Създава се социално напрежение не само във ВМЗ в колектива, но и в целия регион, защото това е предприятието, в което работят 3200 човека. Тук работят цели семейства“, обясни Иванова.

Поръчки не липсват и в завода може да се работи, подчерта тя.

„Всичко необходимо е направено от страна на ръководството на ВМЗ за поискване на такъв кредит, но от 2 седмици се чака одобрението на министъра, за да може на практика да бъде изтеглен този кредит. Иначе има договори, по които би трябвало да работим. Казвам „би трябвало“, защото работим дотолкова, доколкото има материали. Ние много ясно сме записали в това официално писмо, което сме изпратили до министъра на икономиката, че ще предприемем синдикални и граждански действия. За момента конкретно няма да ги коментирам“, допълни Иванка Иванова.

#ВМЗ #Сопот #заплати #гражданско неподчинение #Иванка Иванова #КНСБ #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници