Законът за горите, или кой къде да се пързаля

Законът за горите, или кой къде да се пързаля
A A+ A++ A

Ако в сряда сутрин Вежди Рашидов, Министър на културата, по програма гостува в сутрешен блок, ежедневниците могат спокойно да пускат четвъртъчната първа страница от печат – новината ще е, че Министърт продължава да бъде Министър, въпреки...(да се попълни).

Прословутото дискриминационно мислене на Рашидов лесно излиза на повръхността, след което той се опитва да се отплете от скандала, става още по-шарено, няколко медии поясняват, че за подобна постъпка „ако беше на запад, отдавна да си е заминал," той не си заминава, и колелото се завърта отначало.

В поредния епизод от сериала за гафо-устойчивия министър, той остана на поста си въпреки следния коментар на тема Закон за горите:  „Няма нищо страшно, пенсионерите ще си ходят по гората, няма да е, цялата гора да изчезне, но трябва да има и съоръжения. Не мога непрекъснато внучките да си ги изпращам в Австрия да се пързалят, излиза ми малко по-скъпо."

Ако оставим на заден план факта, че се драматизират курортните капризи на министерски внучки на фона на зловеща криза, безработица, фалити на фирми и обща несигурност за бъдещето в България, ще излезе и друг проблем на изказването.

Достъпът до природа, според Рашидов, е благо за привилегировани: не-пенсионери с приятни месечни доходи.

По плановете на Рашидов, с приемането на поправките на Закона за горите пенсионерите получават една алейка за „ходене по гората", а платежоспособните и фотогенични млади вземат същинската част от планината, в която съоръжение до съоръжение тръпнат за покупателните им способности.

Неможещите да плащат, особено ако са над някаква възраст, просто да си намерят ъгъл, където да чакат и да не пречат на движението?

Така стана с морето, така става и с планината в България: свободните кътчета земя се презастрояват с многозвездни хотели със скъпоструващи, отблъскващо кичозни, и пренсаелени атракциони.

И така, преди да сме привлекли местни или чуждестранни туристи, вече сме ги изгубили, в късогледия си стремеж да осребрим всеки квадратен милиметър площ, където хищно да  им се продават „минерална вода, сандвичи, сувенири", итн. (по Рашидов).

Вместо заключение: Рашидов ще си остане министър, въпреки историята с внучките. Обаче внучките ще останат ли  с австрийските ски ваканции, или ще се преориентират към български курорти, които така ще се ремонтират, че в тях все по-рядко и по-рядко ще се чуват и виждат българска реч и надписи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници