Българи движили трафика на 1,2 тона кокаин от Южна Америка за Европа

Българи движили трафика на 1,2 тона кокаин от Южна Америка за Европа
Цветан Цветано обяви още, че българин, задържан при операцията „Кокаинови крале“, е играл основна роля при организирания трафик на 1,8 тона кокаин в Индонезия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двама българи, участвали в трансгранична групировка за трафик и разпространение на големи количества кокаин от Южна Америка за Европа, са били задържани при международната операция „Феникс“, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Единият от българските граждани е задържан в Чехия, а другият – в Норвегия, като и двамата са имали сериозна роля в организацията и не са били криминално проявени, но са наблюдавани от службите от 2010 г., предаде „Фокус“.

Международната операция „Феникс“ започна през януари, когато в района на Карибския басейн кораб от френската флота задържа две яхти, плавали под испански и английски флаг.

При претърсването на борда на едната са намерени и иззети около 1200 килограма кокаин с много високо качество, предназначен за пазара в Европа.

В хода на операцията до момента са задържани 30 души.

Тогава е било договорено съвместно с Европол да не се съобщава нищо от нито една страна, която участва в операцията, заради предположения, че на друга яхта има други товари, които трябва да бъдат задържани.

Разследването се координира от Европол в рамките на операция „Феникс“, като в него са включени компетентните полицейски служби на България, Швеция, Чехия, Испания, Словения, Великобритания, Уругвай и ДЕА – САЩ.

В хода на провежданите действия е установено, че част от участниците в групата пребивават на територията на България, Швеция, Чехия, Испания, Словения и Уругвай.

Разследването започват първоначално съвместно полицаи от България и Норвегия, като впоследствие то прераства в сериозна международна операция, която минава под наблюдението на Европол.

Цветан Цветанов обяви още, че българин, задържан при операцията „Кокаинови крале“, е играл основна роля при организирания трафик на 1,8 тона кокаин в Индонезия, както сочи разследване на ДЕА от 2011 г.

#Европол #Цветан Цветанов #Европа #Южна Америка #България #Норвегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници