Граждани или гласоподаватели?

Граждани или гласоподаватели?
A A+ A++ A

Във вторник Сергей Станишев заяви, че битката за българските гори не е приключила.

Изказването му не беше изненадващо, тъй като любимото занимание на БСП е да заявява, че ще се бори. И никак не е неочаквано българска опозиционна партия да се опита да „яхне“ протест.

Екологичните каузи по принцип се свързват с „лявото“, така че защо да не опитат да посъберат малко гласове за изборите догодина?

Тук ще вметна, че БСП не е лява партия. БСП е групировка, която се възползва от сантиментите по тоталитаризма, за да се добере до власт. И всеки заблуден глас им е добре дошъл, разбира се.

Формулата „олигархична власт + лобиране за Белене = социализъм“ си е чисто българска. В Западна Европа съществуват действителни леви партии, които провеждат леви политики, но не и тук.

Затова е логично да предположим, че БСП няма да привлече много нови млади симпатизанти покрай протестите срещу Закона за горите, а малкото привлечени ще ги загуби бързо.

„Гражданският“ популизъм на Меглена Кунева също ще се опита да извлече възможно най-голяма електорална полза от недоволството на хората.

Изобщо всички опозиционни партии ще се опитат все по-упорито да печелят гласове от всеки протест срещу властта.

Но ще се провалят.

Възможно е някои от протестиращите да гласуват за една или друга опозиционна партия. Някои може да гласуват за ГЕРБ, а други просто да „отидат за гъби“. Тези сметки обаче вече нямат голямо значение.

През последните години медиите обявяват зараждането на гражданското общество/гражданската съвест със същата упоритост и повтаряемост, с която Бойко Борисов реже лентички на едно и също кръстовище.

Редно е да признаем, че явлението отдавна се е родило, и то не само сред т.нар еколози; защото въпросните протестиращи граждани и подкрепящите ги не се интересуват само от екология, а са нащрек и по други въпроси, като ACTA например.

Изводът е, че който и да дойде на власт, каквато и коалиция да се формира – със или без ГЕРБ, ще се наложи да се съобразява с достатъчно голяма и непримирима маса от хора, които следят какво се случва и не са просто електорат.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници