Дневна доза шоколад за превенция на инфаркт

Дневна доза шоколад за превенция на инфаркт
A A+ A++ A

Проучване, публикувано е British Medical Journal, показва, че черният шоколад има свойството да понижава артериалното налягане при хипертоници, както и холестерола. Така учените представят дневната доза черен шоколад като по-евтиния вариант при превенцията на сърдечно-съдови усложнения.

Според проучването дневната консумация на черен шоколад може да предотврати около 90 сърдечно-съдови инцидента на 10 000 души за 10-годишен период. Това е първото проучване, което изследва дълготрайните ефекти на флавоноидите, които се съдържат в шоколада.  В заключение дори се посочва, че черният шоколад може да се използва като част от терапията при хора с висок риск от сърдечно-съдови инциденти като инфаркт и инсулт. А те са и водеща причина за смъртност в развитите страни и България включително.

Разбира се, шоколадът следва да е част от комплекни профилактични мерки и не трябва да се подценява значението на физическото натоварване, ограничаването на тлъстите меса и спирането на тютюнопушенето например.

Като лечение скоро може да се утвърди приемът на 100 г черен шоколад за 15 дни. Има данни, че ефектът е добър, но лекарите все още не се осмеляват да предпишат такова лечение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници