Успешното кърмене зависи от изцеждането на гърдите

Успешното кърмене зависи от изцеждането на гърдите
A A+ A++ A

Много майки се изправят пред трудностите и дилемите, свързани с естественото хранене. Тук има само едно 100% сигурно нещо и то е, че кърменето е най-доброто и най-важното нещо за вашето бебе през първата му година (освен ако детето няма алергии или заболявания).

При някои жени кърмата идва спонтанно и процесът на кърмене започва плавно през първите дни. При други майки кърмата в началото е малко и с недостатъчно количество, гърдите са силно болезнени, кърменето е трудно и болезнено, дори невъзможно. И в двата случая най-важното е жената да получи необходимата информация относно ситуацията, да й бъде показано как да се справи, за да може кърменето да започне и да продължи успешно и приятно.

Да, гърдите трябва да се изцеждат. Колкото по-рано, толкова по-бързо ще имате успех. В началото всяка жена има болезненост и това е нормално. След раждането в организма стават редица хормонални  промени и за броени часове те се отразяват на гърдите. Стимулирани от хормоните, гърдите трябва бързо да започнат отделянето на кърма и тези бързи промени не могат да се осъществят без придружаваща болка.

Изцеждането на ръка или с помпа през първите дни е от решаващо значение за започването на процеса на отделяне на кърма. Освен хормонално, гърдите трябва да се стимулират и механично, т.е. изцеждането стимулира отделянето на кърмата. Ако не се изцеждате, то кърмата се задържа в гърдите и така организмът получава сигнал, че не е необходимо да отделя кърма. Съответно секрецията на жлезите намалява и спира. Процесът е по-често необратим.

През първите дни детето приема няколко десетки грама кърма и постепенно увеличава количеството. За да поддържате отделянето на кърма в достатъчно количество, трябва да изцеждате гърдите напълно след всяко кърмене.

Много майки се притесняват да изцеждат кърмата си, защото на следващото кърмене тя може да не бъде достатъчна и детето да остане гладно. Консултирайте се с вашия педиатър дали детето получава достатъчно кърма. Повечето педиатри препоръчват на едно кърмене детето да суче от едната гърда. След като накърмите детето, изцедете напълно гърдата (изцеждайте, докато спре да отделя кърма). На следващото кърмене предложете на детето другата гърда. Така осигурявате оптимално време за възстановяване и работа на гърдите.

Съвременните помпи за кърма ви позволяват да изцедите и съхраните безопасно кърма за вашето дете. Това е голямо удобство, което трябва да имате предвид и можете да използвате винаги когато ви се налага да оставите детето при друг човек.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници